Putuj.com
Oyster Perpetual Rolex replica watches uk Deepsea's one-way rotating outer ring is finished with a black Cerachrom ceramic ring made of uk replica watches extremely hard and hard-to-corrosion ceramics that are not scratch-resistant and replica watches online will not fade even when exposed to UV light; molded numbers and scales with PVD physics Vapor deposition coating technology is a rolex replica uk plated with platinum to help divers set the dive time.
ZelenaBurza.com > Novosti i članci vezani uz poljoprivredu
Putovanja
Korisni linkovi

Udruga proizvođaća jagodičastog i bobičastog voća Gorskog kotara

Radni strojevi

Anketa
Gdje ste se upoznali sa našim stranicama?

Novosti

Rekordna godina za Sladoranu

Rekordna godina za SladoranuU Županjskoj Sladorani ova će godina biti rekordna po količini proizvedenog šećera. Sladorana će ove godine proizvesti 74.000 tona šećera, što je 8000 tona više od lanjske, isto tako rekorde godine. Razlika u odnosu na lanjsku godinu je u tome što je ove godine zasađeno manje šećerne repa, ali je digestija(količina slatke tvari) ove godine rekordna. Nepovoljene vremenske prilike su rezultirale manjim urodom gotovo svih  kultura, ali su šećernoj repi iznimno pogodovale. Na sirovinskom području šećerane ove je godine zasađeno šećernom repom oko 11.000 hektara, a prosječni prinos po hektaru je oko 50 tona što je u granicama normale. Do sada je izvađeno  90% repe.
Izvor: Jutarnji List

Objavljena: 26.11.2006.

Kutjevo ekološki uzgaja vinovu lozu

Kutjevo ekološki uzgaja vinovu lozuVinograde je ekološki najprihvatljivije gnojiti stajskim gnojivom. Zbog toga u Kutjevu uz vinograde drže i 2500 komada goveda. Vinograde gnoje gnojivom od goveda i ovaca. Sljedeće godine planiraju nabaviti i vlastite ovce. Najkvalitetniji vinogradi se gnoje svake četiti godine, a za hektar treba 20 tona ovčjeg ili 40 tona goveđeg gnojiva. Najviše gnojiva, 4 kilograma po sadnici treba pri sadnji vinograda. U kutjevačkom kobinatu ističu da se žele što više približiti ekološkoj proizvodnji da bi im vina bila još kvalitetnija.
Izvor: Večernji List

Objavljena: 22.11.2006.

Svinjska kuga se mogla spriječiti?

Svinjska kuga se mogla spriječiti?

U interjvjuu danom Glasu Slavonije Dr. Vet. Med. Ivan Pešo tvrdi da se nije pravilno postupalo nakon što je otkrivena svinjska kuga u Hrvatskoj. Dr. Vet. Pešo smatra da se pogreška dogodila već prvi prvoj pojavi svinjske kuge u Borovu selu. Tada nisu ubijene sve svinje, a trebale su biti. Nadalje, nakon eutanazija se trebala obaviti deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija šireg područja, a ne samo zaraženih domaćinstava. Također, smatra Pešo, trebala se provoditi edukacija seljaka o svinjskoj kugi. Velika je pogreška što nije iz zaraženih dvorišta zabranjen odvoz tekućeg gnojiva, punog virusa, koje je kasnije razbacano po njivama. Pešo na kraju preporučuje ponovno uvođenje cjepiva protiv svinjske kuge.

 

Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 22.11.2006.

Dopušteno klanje svinja

Dopušteno klanje svinjaKlanje svinja je dopušteno od prošlog tjedna u Borovu pošto je prošlo mjesec dana od zadnjeg registriranog slučaja svinjske kuge. Zadnja eutanazija je bila 11. listopada. Veterinarske službe su proteklih mjesec dana svakodnevno obilazile mjesto i uzimale uzorke krvi. Svi uzorci su negativni. Trgovanje svinjama je i dalje zabranjeno, a seljaci moraju obavijesiti veterniransku služu tri dana prije klanja. Također, veterinarska služba je dala precizne upute seljacima kako se trebaju ponašati ako namjeravaju obaviti svinjokolju. Sotinu i okolnim selima u krugu od deset kilometara je dopušteno i prometovanja svinjama.
Izvor: Jutarnji List

Objavljena: 19.11.2006.

Slaba žetva kukuruza

Slaba žetva kukuruzaŽetva kukuruza je u tijeku, a Slavonski proizvođači su nezadovolji urodom. Slabiji urod je rezultirao i nešto višim otkupnim cijenama nego lani. Ove godine, početkom studenog kukuruz se otkupljivao po 0.78 kuna po kilogramu, a prošle za 0.65. Veleprodajne cijene se nisu promijenile i iznose 0.83 kune po kilogramu(od 0.70 do 0.87 kuna). Proizvođači međutim naglašavaju da je urod kukuruza mogao biti još i gori. Kao uzroke tome navode: kasniju sjetvu, sušno ljeto i upitnu kvalitetu prihrane.
Urod suncekreta ove godine nije podbacio i iznosiio je oko 2.9 tone po hektaru. Otkupna cijena se kretala od 1.35 do 1.43 kune po kilogramu. Ovisno o kvaliteti.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 16.11.2006.

Globalno zatopljenje – poljoprivredna katastrofa

Globalno zatopljenje – poljoprivredna katastrofaNetom objavljeno izvješće Ujedinjenih Naroda ističe da globalno zatopljenje prijeti poljoprivrednom katastrofom. Pretpostavlja se da će se broj ljudi koji žive u sušnim područjima popesti na 3 milijarde, sa sadašnjih 800 milijuna. Predviđa se da će proizvodnja kukuruza u istočnoj Africi pasti za 33%, a sirka za više od 20%. Topljenje leda bi moglo dovesti do gubitka sustava riječnih delta što bi ozbiljno ugrozilo hranidbeni lanac Egipta i južne Azije. Problemi opskrbom vodom bi mogli narasti do neslućenih razmjera. 
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 16.11.2006.

Tržište poljoprivrednih proizvoda

Tržište poljoprivrednih proizvodaUkupan promet poljoprivrednih prizvoda u rujnu je iznosio 552 milijuna kuna(Državni zavod za statistiku), što je skoro isto kao i lani(ove godine 0.1 posto više). Promet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava se povećao za 19.7% u odnosu na lani, ali istodobno je pravnih smanjen za 11.7%. U ukupnom prometu je najzastuljenije grubo obrađeno drvo(19.6 %), slijedi sirovo mlijeko(16.9%), žive životinje(12%), bilje za proizvodnju šećera(11.4%) pa živa goveda, neprerađeni duhan itd.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 16.11.2006.

Kvalitetan duhan povećao zaradu uzgajivačima

Kvalitetan duhan povećao zaradu uzgajivačimaPrinosi duhana ove godine na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Slavoniji iznose oko 2.3 tone po hektaru. Da nije bilo mraza, ova godina bi bila rekordna. Iz ovogodišnje berbe je otkupljeno 5.800 tona duhana. Prosječna otkupna cijena za kilogram je trenutno 8,49 kuna što je za 60 lipa više nego lani. Polovina iznosa za otkup biti če otkupljivačima isplaćena do kraja godine, a ostatak do veljače.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 16.11.2006.

Veće potpore za nove farme

Veće potpore za nove farmeMinistar Čobanković je u Križevcima najavio da vlada misli povećati nepovratnu potporu za gradnju novih farmi za uzgoj svinja sa 500 tisuća na milijun kuna. Tu je nakanu obrazložio tvrdnjom da će samo velike farme moći konkurirati poljoprivrednicima iz Europske Unije. Čobanković je naglasio i da će polovinu jamstva za kredite će osigurati Hrvatska garancijska agencija za malo poduzetništvo, a drugu polovinu sami proizvođači.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 16.11.2006.

Dani jabuke u Požegi

Dani jabuke u PožegiNa Danima Jabuke u Požegi prošli tjedan je čak 52 izlagača izložilo svoje jabuke. Dani jabuke su najstarija hrvatska izložba voća i voćnih prerađevina. Izlagala su i obiteljska gospodarstva kojima nije primarni cilj prodaja, nego očuvanje genetskog bogatsva starih sorata. U hrvatskoj je 20.000 hektara pod jabukama, a od toga samo 170 u Požeško-slavonskoj županiji. Požeška županija ima izvanredne prirodne uvjete za razvoj voćarstva i vinogradarstva, međutim neriješeno pitanje poljoprivrednog zamljišta koči razvoj.
Izvor: Večernji List

Objavljena: 14.11.2006.

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >

Popularne destinacije
 
Back with a fresh collection of seasonal sportswear, Ashley Marc Hovelle returns for Spring/Summer 2016 with his Win|Lose lookbook.NIKE AIR FOAMPOSITE ONE Shot on the streets of Berlin with the brand’NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURESs now unmistakable model, Blaise Osa Yalekhue,MBT KIFUNDO MEN center stage,AIR JORDAN 3.5 MEN the new collection was reportedly inspired by seminal ’90s b-ball flick White Men Can’MBT KISUMUt Jump. Channeling the spirit of sporting competition — alongside Woody Harrelson’s garish shorts — the range of easy-to-rock sweaters,ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOW T-shirts and shorts alternates between simple monochrome typography and bold,Clarks Originals Schuhe floral screen-printing, playing on the theme of Win vs.MBT TARIKI MEN Lose. All items are fashioned from premium cotton jersey fabric,AIR JORDAN 2 MEN made in Portugal and screen-printed in factories working with some of the world’s most prestigious fashion houses.NIKE CLASSIC CORTEZ NYLON All pieces are available to purchase now via the AMH online shop. Shop Now Meanwhile, check out AMH’s striking Fall/Winter 2015 lookbook. Photographer: Kyra Sophie Model: Blaise Osa Yalekhue .